GirlTHing

Projekti

Jaka JA

O projektu

Projekat "Jaka Ja" je namjenjen mladim djevojkam tehničkih fakulteta, s ciljem razvoja njihovog mentalnog zdravlja, budući da mentalno zdravlje studenata postaje sve veća briga u današnjem društvu. Mentalne bolesti imaju ozbiljne posljedice na akademski uspjeh, produktivnost i društvene odnose, te realizacijom ovog projekta, UMŽ “GirlTHing” dresira ovaj problem u našoj zajednici.Cilj projekta

Obzirom na misiju i viziju našeg udruženja, projektom “Jaka JA” koji je namjenjen upravo mladim djevojkama, studetnicama tehničkih fakulteta, želimo pružiti podršku i u oblasti mentalnog ali i fizičkog zdravlja. Razvojna vizija Udruženja mladih žena “GirlTHing'' je definirana kao “Studentice završavaju IT fakultete kao sposobne i snažne individue sa jasnom vizijom svoje karijere.”, te se cilj projekta “Jaka JA” uklapa u spomenutu viziju, jer mentalno zdravlje te ojačavanje sebe kao individue je prvi korak ka uspješnoj karijeri.


Aktivnosti

Projekat je otvoren sa “Online Booster Night” webinarom, gdje su učesnice iz velikog broja gradova imale priliku sa gošćama Katarinom Urošević i Majdom Mujanović Babović u ugodnoj atmosferi razgovarati o životnim borbama i izazovima kako u školi tako i na radnom mjestu, te o postavljanju granica i prioriteta kao i o pozitivnim promjenama i poboljšanju mentalnog zdravlja.

Fizička neaktivnost je jedan od glavnih neprijatelja mentalnog zdravlja. Upravo iz ove retorike su u skolpu pojekta “Jaka JA” organizovana dva treninga kako bi fizički “pokrenuli” studentice. Ovom prilikom, studentice su imale priliku da rade na svom tijelu, te da izađu iz svoje zone komfora. Poseban naglasak je bio na treningu samoodbrane, kojeg je vodila Una Selman Žilić, kako bi djevojke mogle fizički da prerade sve emocije koji im stvaraju pritisak i nezadovoljstvo. Studentice su kroz čas joge, sa Nadinom Šećerbegović, koja na jednostavan način pobuđuje svjesnost, te povezuje tijelo i um, uvidjele beneficije i bitnost fizičke aktivnosti.

S obzirom da još uvijek postoji stigma oko mentalnog zdravlja, u sklopu ovog projekta je su održane grupne psihoedukacije sa iskusnom psihoterapeutkinjom Teufikom Ibrahimefendić, koje su studentice iskoristile kao priliku da progovore, analiziraju i savladaju sve prepreke s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu. Učesnice su se uz pomoć raznih grupnih zadataka pod vodstvom psihoterapeutkinje Teufike Ibrahimefendić uspjele upoznati sa svojim strahovima, problemima i izazovima sa kojima se susureću.

Online Booster Night

U dva sata govornice Katarina Urošević i Majda Mujanović Babović su podijele svoja iskustva za koja smatraju da će biti korisna mladim ljudima. Pričali smo o mentalnom zdravlju mladih, posebno žena, životnim iskušenjima i testovima, te kako iskontrolisati svoje emocije i osjećaje.

Trening fitnesa i samoodbrane

Fizička neaktivnost je jedan od glavnih neprijatelja mentalnog zdravlja. Cilj treninga fitnesa i samoodbrane je bio da mlade žene izađu iz svoje zone komfora, kako bi mogle fizički da prerade sve emocije koje im stvaraju pritisak i nezadovoljstvo. Trening je vodila profesorica tjelesnog odgoja i majstor karatea Una Selman Žilić.

Čas joge

Po završetku čaša učesnice su spoznale benefite joge od povećanja motivacije i fleksibilnosti pa sve do opšteg poboljšanja zdravlja organizma kako na fizičkom tako i na psihološkom nivou. Čas je vodila Nina Šećerbegović, licencirani joga instruktor.

Četiri grupne psihoedukacije

Na prve tri je učestvovalo 26 djevojaka (studentica) a na posljednjoj njihovi roditelji/staratelji. Učesnice su izložile svoje strahove, probleme i izazove sa kojima se susreću, razgovarale su o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti, samopouzdanju i samopoštovanju, kao i o izgradnji identiteta. Psihoedukacije je vodila psihoterapeutkinja Teufika Ibrahimefendić.

Trajanje projekta

Od 1.11.2021. do 28.2.2022. godine.


Projekat finansirali

Kontakt