Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK

Kreativke u IT-u

DECEMBAR 1, 2021 | LEJLA BAŠIĆ

Projekat “Kreativke u IT-u” je osmišljen na način da se mladim ženama - studenticama približi svijet informacionih tehnologija (IT-a) u kreativnom svjetlu. IT sektor jako se brzo razvija i danas su među najpopularnijim zanimanjima ona, koja do prije koju godinu uopšte nisu postojala. Međutim, stigma da IT zanimanja nisu za žene još uvijek je prevladavajuća. Tehnološka industrija se nažalost još uvijek smatra sferom u kojoj dominiraju muškarci. Pojmovi kao što su programer ili developer se prije svega odnose na veoma inteligentne muškarce, koji poznavaju pisati kod i razvijati zanimljive aplikacije. Veliki broj djevojaka smatra da nije doraslo tom zanimanju, tj. smatraju da imaju nedostatak inteligencije, logike i hrabrosti da se okušaju u IT sektoru. Iz tog razloga, važno je mladim djevojkama predstaviti sva moguća zanimanja u IT sektoru. Ovo će biti toliko važno za rušenje barijera i povećanje broja žena uključenih u tehnološku industriju.

Ciljna grupa


Projekat je namjenjen mladim ženama - studenticama u dobi između 18-26 godina, koje će se upoznati sa UI/UX dizajnom. Želimo im probuditi maštu i kreativnost te približiti IT sektor i dizajn kako bi otkrile na koji način funkcioniše grafičko uređivanja Web stranica i mobilnih aplikacija te ih zainteresovati da dalje istražuju i uče u beskrajnoj riznici informacija i novih tehnologija IT sektora. Aktivnosti projekta uključuju edukacije studentica i učenje osnova UI/UX dizajna u cilju kreiranja korisničkog interfejsa. Važno je napomenuti da formalno obrazovanje ne nudi ovakve edukacije,iako je UI/UX dizajner jedno od najtraženijih zanimanja u IT sektoru.

Aktivnosti


Obuka za UI/UX dizajn obuhvatit će 3 modula, a svaki će trajatu po 3 sata. Moduli će se sastojati od teoretskog i praktičnog dijela, a učesnice će imati priliku da se upoznaju sa samom svrhom i značajem UI/UX dizajna, elementima i komponentama UI dizajna te da primjene UI/UX dizajn na web stranici. Svaki dio će obuhvatiti i veliki dio praktičnih vježbi kako bih učesnice što lakše i bolje shvatile, usvojile i primijenile naučene vještine.

Trajanje projekta i mjesto održavanja


Od 1.12.2021. do 21.3.2022. godine u prostorijama Code Hub-u Bit Centra u Tuzli.

image
image
image